معرفت فرهنگی اجتماعی، سال دوازدهم، شماره چهارم، پیاپی 48، پاییز 1400، صفحات 37-56

    تحلیل فرهنگی مصرف بدن در اسلام و لیبرالیسم

    نوع مقاله: 
    پژوهشی
    نویسندگان:
    ✍️ حمید رضا محمدی / دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، گروه فقه و مبانی حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج / h.mohammadi58@yahoo.com
    چکیده: 
    «مصرف بدن»، یکی از حوزه های مطالعاتی و نسبتاً انتقادی در حوزة جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی بدن است که رفتار انسان با بدن و معناهایی که در این کنش اجتماعی جُسته می شود، بررسی نموده و آن را به نقد و تحلیل می کشد. این مقاله در پی آن است تا با توجه به روند رو به رشد مصرف بدن در ایران، خوانشی تطبیقی از آنچه در حوزة بدن با نگاه اسلامی «باید باشد» و آنچه را در این حوزه، با نگاه لیبرالیستی برای بدن «اتفاق می افتد»، بررسی نموده و سیر حرکت فرهنگی جامعه در بستر «بدن» را تصریحاً یا تلویحاً به نمایش گذارد. در این راستا، با روش کتابخانه ای و مراجعه به متون و دیدگاه های کانونی و محوری که نمایانگر و دربرگیرنده دیدگاه های اسلام و لیبرالیسم در بحث «بدن» هستند، شواهد معتبری گردآوری و تحلیل و برای تطبیق، در محورهای هستی شناسانه، ارزش شناختی، معناشناختی / غایت شناختی و روش کارگیری بدن دسته بندی شد. یافته محوری در این مطالعه، شیء انگاری و ماشین نگری لیبرالیسم غربی نسبت به بدن و امانت انگاری آن، در تفکر اسلامی است که سیری متفاوت و پایانی مختلف برای بدن در هر دیدگاه رقم می زند.
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

    سال دوازدهم، شماره چهارم، پیاپی 48، پاییز 1400، ص 37ـ56

    مهدی مزینانی / دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی فرهنگی، دانشگاه عالی دفاع ملی    m.mazinani@sndu.ac.ir
    *حمیدرضا محمدی / دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، گروه فقه و مبانی حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج                                 
    دریافت: 1400/2/22 ـ پذیرش: 1400/6/29                                                               h.mohammadi58@yahoo.com 

    چکیده
    «مصرف بدن»، یکی از حوزه های مطالعاتی و نسبتاً انتقادی در حوزة جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی بدن است که رفتار انسان با بدن و معناهایی که در این کنش اجتماعی جُسته می شود، بررسی نموده و آن را به نقد و تحلیل می کشد. این مقاله در پی آن است تا با توجه به روند رو به رشد مصرف بدن در ایران، خوانشی تطبیقی از آنچه در حوزة بدن با نگاه اسلامی «باید باشد» و آنچه را در این حوزه، با نگاه لیبرالیستی برای بدن «اتفاق می افتد»، بررسی نموده و سیر حرکت فرهنگی جامعه در بستر «بدن» را تصریحاً یا تلویحاً به نمایش گذارد. در این راستا، با روش کتابخانه ای و مراجعه به متون و دیدگاه های کانونی و محوری که نمایانگر و دربرگیرنده دیدگاه های اسلام و لیبرالیسم در بحث «بدن» هستند، شواهد معتبری گردآوری و تحلیل و برای تطبیق، در محورهای هستی شناسانه، ارزش شناختی، معناشناختی / غایت شناختی و روش کارگیری بدن دسته بندی شد.
    یافته محوری در این مطالعه، شیء انگاری و ماشین نگری لیبرالیسم غربی نسبت به بدن و امانت انگاری آن، در تفکر اسلامی است که سیری متفاوت و پایانی مختلف برای بدن در هر دیدگاه رقم می زند.
    کلیدواژه ها: مصرف بدن، اسلام، لیبرالیسم غربی، تحلیل فرهنگی بدن.
     

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    محمدی، حمید رضا.(1400) تحلیل فرهنگی مصرف بدن در اسلام و لیبرالیسم. فصلنامه معرفت فرهنگی اجتماعی، 12(4)، 37-56

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    حمید رضا محمدی."تحلیل فرهنگی مصرف بدن در اسلام و لیبرالیسم". فصلنامه معرفت فرهنگی اجتماعی، 12، 4، 1400، 37-56

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    محمدی، حمید رضا.(1400) 'تحلیل فرهنگی مصرف بدن در اسلام و لیبرالیسم'، فصلنامه معرفت فرهنگی اجتماعی، 12(4), pp. 37-56

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    محمدی، حمید رضا. تحلیل فرهنگی مصرف بدن در اسلام و لیبرالیسم. معرفت فرهنگی اجتماعی، 12, 1400؛ 12(4): 37-56